Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Doortje

Wil de echte recensent nu opstaan?

12-02-2018 door Doortje 54 reacties
Sinds een jaar of twee is het schrijven van boekrecensies een hobby geworden waar ik enorm veel plezier aan beleef. Het lezen van boeken blijft het allerleukst, maar het schrijven van recensies komt daar dichtbij in de buurt. Bovendien verrijkt een zelfgeschreven recensie de leeservaring. Het vormen van een gefundeerde mening over een boek vereist immers een aandachtige en kritische manier van lezen.

Ook hecht ik veel waarde aan boekrecensies die geschreven zijn door anderen. Ik raadpleeg diverse online kranten, boekensites als Hebban en boekenblogs. Via deze websites heb ik schitterende recensies gelezen en inspirerende auteurs zoals Lize Spit en Griet op de Beeck ontdekt. Daarnaast zoek ik graag naar recensies nadat ik een boek al heb uitgelezen. Dit levert vaak interessante nieuwe inzichten op.

Het aanbod van boekrecensies is zeer divers. Zo zijn er beroepsrecensenten die publiceren in gerenommeerde kranten en bladen, maar ook boekenbloggers die weliswaar niet betaald krijgen voor hun schrijfsels, maar wel met veel passie hun leeservaringen delen. Dan zijn er ook nog de redactionele boekensites, waar recensenten meestal schrijven in ruil voor een boek en een professionele redactie de teksten corrigeert en redigeert.

Alle recensies verschillen van elkaar in kwaliteit en deskundigheid. Deze criteria zijn niet een-op-een toe te passen. Zo kan een hobbyist zeer deskundig zijn in het beoordelen van boeken in zijn/haar favoriete genre, terwijl een professionele recensent best wel eens een typ- of spelfout kan maken. Toch zijn de boekenblogs over het algemeen het meest laagdrempelig. Iedereen kan zichzelf namelijk uitroepen tot recensent. Al kan het schrijven van een gedegen recensie als individuele blogger nog behoorlijk lastig zijn. Beroepsrecensenten hebben hierbij de steun van hun redacteuren.

Af en toe word ik opeens overvallen door twijfels over mijn recensies. Wie ben ik eigenlijk om een oordeel te vellen over het geesteskind van een gevestigde schrijver? Gelukkig verdwijnt dit gevoel meestal al snel. Mijn mening, net als die van alle andere lezers, doet er wel degelijk toe. Het oordeel van één recensent zegt namelijk niet zo veel, maar alle individuele meningen gezamenlijk schetsen wél een goed beeld over een boek. Toch kan ik behoorlijk teleurgesteld raken van een slecht geschreven recensie vol spelfouten, spoilers en onjuistheden.

Wat mij betreft vullen boekrecensies in kranten, redactionele boekensites en boekenblogs elkaar perfect aan. Er is ‘voor elk wat wils’ en het is interessant om verschillende oordelen over een boek met elkaar te vergelijken en vervolgens je eigen mening te vormen. Ook durf ik mezelf inmiddels recensent te noemen. Ik schrijf de recensies weliswaar ‘voor de lol’ maar maak er altijd serieus werk van om een goed geschreven tekst op te leveren waar andere leesliefhebbers hopelijk ook nog iets aan hebben.  

Wat vind jij? Wanneer ben je een (echte) recensent?

Reacties op: Wil de echte recensent nu opstaan?